Doorontwikkeling van onze 3-in-1 multitool

Na de succesvolle uitvoering in 2021 van fase 1 van het project Groot Onderhoud Vaarwegen (GOVa), een groot onderhoudsbaggerwerk op de Maas, mag Martens en Van Oord voor..

Alles over het Groot onderhoud vaarwegen, fase 3 project

Recent hebben we onze 3-in-1 multitool verder doorontwikkeld. Hierdoor is de tool nog breder inzetbaar en nauwkeuriger bij het benaderen en identificeren van verdachte objecten in de waterbodem.

3-in-1 multitool
Veilig en efficiënt baggeren, detecteren en grijpen: onze 3-in-1 multitool is dé tool voor het opsporen van ontplofbare oorlogsresten op de waterbodem. Met gebruik van dit hulpmiddel wordt de inzet van duikers tot een minimum beperkt. Daardoor verminderen de risico's die werken onder water met zich meebrengt. Grote diepte, sterke stroming, lage temperatuur, met veel materiaal bedekte objecten en slecht zicht vormen voor de multitool geen belemmering.

Doorontwikkeling
Onze multitool is recent doorontwikkeld met de nieuwste technieken om nóg efficiënter te werken. We hebben de tool voorzien van twee hoge resolutie Blueprint sonars en een multisonde detectiesysteem van Vallon met vier nieuwste generatie magnetometers. Deze upgrade maakt het mogelijk om verdachte objecten in een cyclische handeling te lokaliseren, te benaderen en objecten vanuit verschillende posities waar te nemen en te beoordelen. Met de magnetometers lokaliseren we met GPS nauwkeurig de positie van verdachte objecten. Vervolgens gebruiken we onze ingebouwde DOP pomp met speciale zuigkorf en jetnozzles om laagsgewijs de waterbodem weg te halen. Door de sonars kunnen we zelfs onder slechte zichtomstandigheden, zoals troebel water, objecten (beter) identificeren en lokaliseren. De geïntegreerde grijper in de multitool stelt ons in staat het object, na identificatie als niet gevaarlijk, met een betere visuele ondersteuning van de sonars vast te pakken en uit de waterbodem te verwijderen. Hierna detecteren we het gebied opnieuw met de magnetometers om er zeker van te zijn dat het gebied vrij is van op ontplofbare oorlogsresten verdachte objecten. Alle verkregen data slaan we op om een volledig proces verbaal van oplevering te kunnen maken.

Inzet doorontwikkelde multitool
Nabij sluizencomplex Grave hebben we onze doorontwikkelde multitool kortgeleden ingezet op één van onze baggerprojecten. In dit gebied was er slecht zicht onder water en lag er veel slib op de waterbodem. De inzet van de doorontwikkelde multitool met sonars en magnometers maakte het mogelijk om vier verdachte en lastig bereikbare locaties vrij te geven voor aanvang van de reguliere baggerwerkzaamheden. Een mooi resultaat, waaruit blijkt dat we door de aanpassingen nóg efficiënter met de multitool werken!


Nieuwsarchief