MvO Safe

Bij Martens en Van Oord willen we dat iedereen na een werkdag veilig en gezond thuiskomt. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving: veiligheid is van ons allemaal. 

Veiligheidsprogramma MvO Safe

Move on Safe
Werken met grote machines, zowel op het land als op het water, brengt risico’s met zich mee. We werken veilig of we werken niet. We kijken op projecten naar onze eigen veiligheid, maar ook naar die van alle andere betrokkenen bij onze organisatie. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving: veiligheid is van ons allemaal. Dit doen we door actief met elkaar in gesprek te gaan over (on)veilige situaties om continu te blijven verbeteren. Move on Safe (MvO Safe) is waar we voor staan. Iedere stap die we zetten, iedere beweging die we uitvoeren, gebeurt zo veilig mogelijk. We stimuleren elkaar en spreken elkaar aan. Dit verwachten we ook van onze samenwerkingspartners.

Binnen ons veiligheidsprogramma MvO Safe, geven het veiligheidskompas, diverse campagnes, trainingen en onze eigen veiligheidsapp iedereen binnen én buiten onze organisatie handvatten om veilig te kunnen werken. Verder zijn we gecertificeerd voor de veiligheidsladder en vinden we het belangrijk om in onze projecten met partners in de branche op te trekken op het gebied van veiligheid. Zo hebben wij ook de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) onderschreven en conformeren wij ons aan de uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid in de GCVB.

Ons veiligheidskompas
Martens en Van Oord streeft naast een fysiek veilige werkomgeving ook naar een (veiligheid)cultuur waarbij ieders werkplek sociaal veilig is. Om dit onder de aandacht te brengen en onze bedrijfscultuur hierin te versterken, hanteren we een veiligheidskompas. Dit vormt de leidraad voor ons handelen, waarin openheid, transparantie en verbeteren centraal staan om voor iedereen de meest veilige werkomgeving te creëren.


Training Houding en Gedrag

Martens en Van Oord investeert in veiligheid. Om te zorgen dat er geen ongevallen plaatsvinden trainen we de Mensen die het Maken. Deze kennis geven we vervolgens intern en extern door in onze samenwerkingen. We geloven erin dat goed voorbeeld doet volgen. Onze leidinggevenden hebben recent veiligheidstrainingen gevolgd over de rol die zij kunnen spelen in de houding en gedrag van hun teams. Samen creëren we een veilige werkomgeving. https://youtu.be/ZP2FuaxlG74

MvO Safe app
Altijd en overal direct toegang hebben tot het laatste nieuws op gebied van veiligheid: onze MvO Safe app maakt het mogelijk. Onze mensen, maar ook andere stakeholders op de projecten, kunnen na het downloaden van de app eenvoudig schades, incidenten of (on)veilige situaties melden, Met de input die we vanuit de MvO Safe app verkrijgen, kunnen we (on)veilige situaties herkennen en voorkomen of er juist van leren voor in de toekomst.

Veiligheidscampagne ‘Zie je mij, zie ik jou’
Om iedereen op de bouwplaats bewust te maken van de veiligheidsrisico’s rondom groot materieel, doen we mee aan de landelijke veiligheidscampagne ‘Zie je mij, zie ik jou’. Recent hebben we ons materieel daarom voorzien van opvallende waarschuwingsstickers met de tekst ‘Zie je mij, zie ik jou’. Het werkt simpel: kun je oogcontact met de chauffeur of machinist maken? Dan ziet hij jou ook. Hij legt zijn werk stil, jij kunt veilig passeren of hem benaderen om iets te vragen. Niet alleen in Nederland, maar ook op onze Duitse projecten hebben we stickers op het materieel geplakt.