De opdrachtgever aan het woord

"We weten elkaar goed te vinden en delen de trots op ons werk"

Suzan Vos, portfoliomanager Rijkswaterstaat

Op eiland de Zaag, in Krimpen aan de Lek, voerde Martens en Van Oord maatregelen door die het water weer ecologisch interessant maken voor mensen, waterplanten en in het..

Alles over het Kaderrichtlijn Water De Zaag project

De projecten in polder Stededijk en op eiland De Zaag kenmerkten zich door flink wat uitdagingen. Betroffen die voor Martens en Van Oord vooral de natte ondergrond, bij Rijkswaterstaat liepen ze tegen andere zaken aan.

Martens en Van Oord heeft al heel wat KRW-projecten gerealiseerd. “Daarbij is de samenwerking met opdrachtgever Rijkwaterstaat altijd goed geweest”, aldus operationeel directeur Adriaan de Jong (directeur bij MvO). “We weten elkaar goed te vinden en delen de trots op ons werk.” Suzan Vos (portfoliomanager bij Rijkswaterstaat), kan dat beamen: “We streven er altijd naar onze werken zo optimaal mogelijk in te vullen. Dat lukt alleen als je als opdrachtgever en -nemer voortdurend met elkaar in verbinding staat. Zo geven wij van tevoren altijd onze doelstellingen aan. En vervolgens gaan we graag in gesprek. Hoe ziet het ontwerp er precies uit? Waar kan het nog beter? Zo probeer je samen een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.”

Tijdsdruk
De projecten in polder Stededijk en op eiland De Zaag kenmerkten zich door flink wat uitdagingen. Betroffen die voor Martens en Van Oord vooral de natte ondergrond, bij Rijkswaterstaat liepen ze tegen andere zaken aan. Projectmanager Marius Teeuw licht toe: “In polder Stededijk bleken meerdere leidingen in de kade te liggen. Omdat Martens en Van Oord er een aantal doorstroomopeningen moest realiseren, was het noodzakelijk deze te verleggen. Door een gezamenlijke inzet is het verleggen nagenoeg op tijd uitgevoerd.”

Extra werk
Op eiland De Zaag waren het vooral de recreatieve voorzieningen die veel energie vergden. “Om draagvlak te creëren, wilden we graag de omgeving betrekken bij de ontwikkeling van de entree tot het gebied en de te bouwen uitkijktoren. Daartoe hebben we veel overleg gevoerd. Ook het verzoek van minister Melanie Schultz Van Haegen om die uitkijktoren in de vorm van een kunstwerk te realiseren, bracht extra werk met zich mee. Het heeft veel inzet gekost om alle wensen boven tafel te krijgen en de opdracht op de juiste manier in de markt te zetten.”

‘Door je zorgen uit te spreken en je kennis te delen, kun je elkaar alleen maar versterken’

Kennis delen
Nu beide projecten zijn afgerond, is het tijd om de balans op te maken. De fysieke werkzaamheden zijn naar tevredenheid afgerond, toch zijn er ook enkele leerpunten. “Zowel bij Rijkswaterstaat als bij Martens en Van Oord hebben we gedurende de projecten te maken gehad met personeelswisselingen”, legt Suzan uit. “Daardoor is niet altijd tijdig gereageerd op zaken die zich voordeden. Zo bleek in polder Stededijk minder klei en meer zand aanwezig dan vooraf gedacht. Iets wat voor vertraging heeft gezorgd omdat de mogelijkheden tot hergebruik van de grond anders uitpakten. Op eiland De Zaag duurde het aanvragen van de vergunningen langer dan gepland. Als dit soort ‘verrassingen’ zich aandienen, is het belangrijk tijdig om de tafel te gaan zitten en te kijken waar je elkaar kunt helpen. Door je zorgen uit te spreken en je kennis te delen, kun je elkaar alleen maar versterken.”