Ontpoldering Noordwaard breekt alle records

4,5 miljoen kuub grondverzet, 30 kilometer hoge kades, 40 kilometer lage kades, 45 kilometer kreken, 26 terpen, 35 bruggen, 60 waterbouwkundige constructies en 50 te slopen huizen en schuren. Een unieke opdracht die moest zorgen voor een veilige toekomst voor de bevolking van Gorinchem en omgeving.

De Noordwaard bij Werkendam bestond voor 4.500 hectare uit polderland. In het kader van het programma 'Ruimte voor de rivier' van Rijkswaterstaat, dat als doel heeft het rivierengebied bij hoogwater te beschermen tegen hoog water, werd de Noordwaard als doorstroomgebied gekozen. Dit betekende dat de Noordwaard over een lengte van 10 kilometer en een breedte van 4,5 kilometer ontpolderd moest worden.

Projectkenmerken

  • Ontwerp, uitvoering en controle in één hand. Je moet het maar durven dat UAV-GC contract.
  • Droog en nat grondverzet, baggeren en kust- en oeverwerk. Alle disciplines onder één dak.
  • Een weersgevoelig project, een zettingsgevoelige ondergrond en wel vijftien verschillende grondsoorten.
  • Eén opdrachtgever, een combinatie met vier uitvoerende partijen en ook nog veel omwonenden. Goede communicatie essentieel.

Inzet van onze expertise

Op 1 maart 2011 kreeg de Combinatie Noordwaard, bestaande uit Martens en Van Oord, Boskalis, Van Hattum en Blankevoort en Gebroeders van Kessel, officieel opdracht van Rijkswaterstaat voor de herinrichting van de Noordwaardpolder in de Biesbosch.

Martens en Van Oord was samen met Boskalis verantwoordelijk voor het grondwerk, het slopen van de gebouwen en het rooien en herbeplanten van ongeveer 75 hectare bos.

Grondsoorten

Voor de start van het project heeft er uitgebreid grondonderzoek plaatsgevonden. Het was bekend dat de grond zettingsgevoelig was en dat we te maken zouden krijgen met veel verschillende grondsoorten, wel 15. Soms varieerde dat zelfs per meter en hierdoor is het ontwerp en grondstromenplannen ook steeds aangepast. Dit vroeg veel van het team, omdat er steeds weer op de nieuwe situatie geanticipeerd moest worden. 

Duurzame grondbalans

In totaal is er in de Noordwaard 4 miljoen kubieke meter grond afgegraven en 3,8 miljoen kubieke meter aangevuld. Er is zoveel mogelijk grond binnen het project hergebruikt voor een zo duurzaam mogelijke grondbalans.

Veilig bewoonbaar

Om van de Noordwaard een veilig bewoonbaar doorstroomgebied te maken zijn er onder andere wegen opgehoogd en zijn huizen beschermd tegen het water met een dijk of 3 meter hoge terp. Ook zijn er hoogwatervluchtplaatsen voor vee en wild gerealiseerd.

De werkzaamheden hebben gezorgd voor een waterstanddaling van 30 centimeter, het bovenstrooms afleiden van hoge waterstanden en het benedenstrooms afleiden van het water richting het Holandsch Diep.

Op 12 oktober 2015 is het project feestelijk opgeleverd door minister Melanie Schultz van Haegen.

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn