Nearshore speuren naar niet gesprongen explosieven

De Noordzee krijgt er een nieuwe hoogspanningskabel bij, in 2019 moet hij er liggen. MvO heeft hier aan bijgedragen door 350 Potential Unexploded Ordnances te indentificeren in Ramsgate (Engeland). Acht explosieven zijn opgeruimd, het tracé is schoon en op tijd opgeleverd.

De nieuwe kabel is onderdeel van het NEMO-link project en moet zorgen voor een uitwisseling van electriciteit aan beide zijden van de Noordzee. Aan de kant van het Europese vasteland, in Zeebrugge, heeft MvO een soortgelijke opdracht uitgevoerd (zie project Zeebrugge).

Projectkenmerken

  • Eindeloze inspectierondes, duidelijke veiligheidsrichtlijnen en strakke discipline aan boord. Omdat je je offshore geen pech kunt veroorloven.
  • Een optimaal uitgerust ponton dat stabiel in het water ligt. Vanaf de Scheldeoord kun je veilig duiken.
  • Een team waarbinnen alle neuzen dezelfde kant op staan.

Inzet van onze expertise


Bij onderzoek naar de zeebodem in Ramsgate werden in een eerder stadium circa 300 zogenaamde Potential Unexploded Ordnances (pUXO's)aan het licht gebracht. Om die pUXO's te kunnen benaderen en identificeren huurde opdrachtgever Bluestream Offshore Martens en Van Oord-ponton de 'Scheldeoord" in, inclusief kraan bemanning en sleepboot. 

Niet gesprongen explosieven

Half mei 2017 vertrok de Scheldeoord vanuit Moerdijk richting Engeland. Voor de kust van Ramsgate gingen duikers vanaf het platform het water in om alle targets bloot te leggen. Als ze een niet gesprongen explosief aantroffen dan werd de marine ingeschakeld voor een gecontroleerde ontploffing. Andere voorwerpen werden indien nodig naarboven gehaald en afgevoerd.


Sterk team

De opdracht bij Ramsgate werd uitgevoerd door drie bedrijven. Naast de bijdrage van Martens en Van Oord zorgde hoofdaannemer Bluestream voor het projectmanagement, de ROV-operatie en de duikwerkzaamheden en leverde BACTEC de pUXO-specialist. Een dynamisch team dat alle kwaliteiten en mogelijkheden in huis had om dit project tot een goed einde te brengen.

Scheldeoord

De Scheldeoord is dankzij enkele aanpassingen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd helemaal ingericht op dit soort klussen. Bij golfslag ligt het ponton heel stabiel in het water en het beschikt over een duikplatform en -ring die ervoor zorgen dat duikers veilig hun werk kunnen doen.

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn