Van zandwinput tot recreatiegebied

Tussen Zwartewaal en Heenvliet, in de Gemeente Brielle, bevindt zich de Plas van Heenvliet. Waar ooit de koeien graasden in de weilanden, wordt nu door Combinatie Plas van Heenvliet hard gewerkt aan de ontwikkeling van een groot en veelzijdig recreatiegebied.

Projectkenmerken

  • Uniek herinrichtingsproject.
  • Ecologische verbetering en vergroten recreatieve mogelijkheden staan centraal.

Het project


Dit project wordt gerealiseerd door de combinatie Plas van Heenvliet die bestaat uit: Martens en Van Oord, Boskalis Nederland, Van Oord Nederland en BAM Wegen Regio West.

Grootschalige zandwinning

De Plas van Heenvliet is een voormalige zandwinput die ontstaan is in de 70’er en 80’er jaren van de vorige eeuw tijdens de grootschalige zandwinning voor de aanleg van infrastructurele werken in de regio Rotterdam. Door de zandwinning ontstond er een diepe put, waarin flora en fauna moeilijk gedijden. Daarnaast bestonden er, vanwege de diepte en steile oevers, veiligheidsrisico’s.

Veelzijdig recreatiegebied

De Combinatie stelde een interessant plan voor aan Gemeente Brielle om de Plas van Heenvliet te ontwikkelen tot een veelzijdig recreatiegebied. Hiertoe diende de plas verondiept te worden tot een diepte van tien meter, waar (rest-)bouwstoffen van andere infrastructurele werken voor gebruikt zouden kunnen worden.

In de toekomst zal de Plas van Heenvliet een recreatiegebied zijn waar gespeeld, gewandeld, gevist en gesport kan worden. 


Duurzame oplossing

De Plas van Heenvliet biedt bedrijven, gemeenten en waterschappen een duurzame oplossing voor de toepassing van vrijkomende bodem en waterbodem!

Meer informatie vindt u op de website van Plas van Heenvliet.

Wilt u meer weten over Plas van Heenvliet?

Ferdi begeleidde het hele traject. Neem contact met hem op of laat hem via onderstaand formulier weten wat hij voor u kan doen en hij belt of mailt u terug.

Ferdi van Dongen
Teamleider Bodem en Milieu

06-23323581
f.vandongen@mvogroep.nl

Deel dit project

Share Tweet LinkedIn