1 2

Baltische Zee - Rostock nieuws

Laatste nieuws / 02 december 2013

Scheldeoord al honderden zwerfkeien geruimd

De Scheldeoord heeft op de Baltische zee de eerste herfststormen doorstaan; meters hoge golven zijn door het team getrotseerd. Er wordt hard gewerkt aan het opruimen en opschonen van een toekomstig kabeltracé voor een elektriciteitskabel. Er zijn al honderden zwerfkeien geruimd, qua grootte variërend van handzame keien tot stenen zo groot als die in een hunebed.


Scheldeoord op Baltische Zee nabij Rostock, Noord-Duitsland

De zwerfkeien op de bodem van de Baltische Zee boven Rostock liggen normaal gesproken niemand in de weg. Tot er in die zee een windmolenpark verrees. Om de windmolens via een ingegraven elektriciteitskabel op het Duitse hoogspanningsnet aan te sluiten, moest de zeebodem worden ‘schoongemaakt’. Een kolfje naar de hand van Martens en Van Oord, die ook op open zee bewijst deze discipline te beheersen.

Scheldeoord: flexibel en sterk
Voor de klus op de Baltische Zee brachten we ons ponton Scheldeoord naar de Noord-Duitse kust. De in 2013 in gebruik genomen Scheldeoord, 60 meter lang en vijftien meter breed, is sterk en flexibel tegelijk. De ponton kan zowel aan de voor- als aan de achterkant een machine tot 250 ton dragen. Tegelijk kan de Scheldeoord dankzij eigen thrusters, dat zijn draaibare roerpropellers in een speciale behuizing, nauwkeurig manoeuvreren. De ponton heeft vier spudpalen, waaronder een stappaal die kan ‘lopen’. Die paal kan de ponton met stappen van acht meter verplaatsen.

Scala aan materieelstukken
In korte tijd wisten onze deskundige materieel engineers de multifunctionele ponton klaar te maken voor het project. Een heel scala aan speciaal ontwikkelde materieelstukken ging mee naar Duitsland. Een zware rondneusgrijper, een onderwatersloophamer en een stenentang bijvoorbeeld. Over een lengte van 35 kilometer zijn duizenden stenen verwijderd. Ook is er gebaggerd op plekken waar de zeebodem erg hard was.

Extra deskundigheid
Werken op zee vereist ervaring, extra deskundigheid en goed gekwalificeerd personeel. Veiligheid heeft daarbij de hoogste prioriteit. De opdrachtgever is opgetogen over het werk van Martens en Van Oord op de Baltische Zee, dat zeker niet het laatste project op open zee zal zijn.Deel dit project


Gerelateerde disciplines

Disciplines gebruikt bij de realisatie
van dit project

Gerelateerd materieel

Materiaal gebruikt bij de realisatie
van dit project