1 2

Vacuümconsolidatieproef POVM nieuws

Laatste nieuws / 12 april 2016

Start proef vacuüm trekken grond in Bleskensgraaf

Onder grote belangstelling is afgelopen maandag in Bleskensgraaf het startsein gegeven voor een proef met vacuümconsolidatie, een reeds bestaande techniek om zettingen te versnellen, die mogelijk toegepast kan worden om de stabiliteit van de dijk te verbeteren. Het betekent dat je water uit de grond wegpompt; vergelijkbaar met het vacuüm trekken van een pak koffie. Zo wordt de ondergrond sterker en hoef je kleinere stabiliteitsbermen aan te brengen.


Vacuümconsolidatieproef POVM

In Bleskensgraaf is een proef gestart met vacuümconsolidatie, een reeds bestaande techniek om zettingen te versnellen, die mogelijk toegepast kan worden om de stabiliteit van de dijk te verbeteren. Het betekent dat je water uit de grond wegpompt; vergelijkbaar met het vacuüm trekken van een pak koffie.

Zo wordt de ondergrond sterker en hoef je kleinere stabiliteitsbermen aan te brengen. De techniek is bijvoorbeeld interessant voor dijken in natuurgebieden of bij huizen langs de dijk. De proef vindt plaats in het kader van de Projectoverstijgende Verkenning (POV) Macrostabiliteit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en wordt getrokken door Waterschap Rivierenland.

Deel dit project