1 2 3 4 5 6

Markthal Rotterdam nieuws

Laatste nieuws / 02 oktober 2014

Koningin Máxima opent Markthal Rotterdam!

Koningin Máxima heeft op woensdag 1 oktober 2014 Markthal Rotterdam feestelijk geopend. De Markthal is de eerste overdekte versmarkt in Nederland, geïnspireerd op food markten uit Stockholm, Barcelona en Valencia. In opdracht van Provast realiseerde Martens en Van Oord samen met Mobilis de vier etages tellende parkeergarage onder de Markthal met maar liefst 1.200 parkeerplaatsen.


Een nieuw icoon voor Rotterdam

Rotterdam, de stad van de moderne architectuur, heeft er weer een parel bij: de Markthal. Deze eyecatcher wordt een nieuwe trekpleister in het centrum van de Maasstad. Naast een overdekte versmarkt biedt de Markthal ook onderdak aan horeca, winkels, ruim 200 woningen en een parkeergarage voor 1.200 auto’s. Dat alles in een flitsend gebouw dat wel wat weg heeft van een gigantische vliegtuighangar. Een nieuw icoon voor de Rotterdamse binnenstad.

Grote cijfers, grote nauwkeurigheid
De realisatie van de ondergrondse, vier etages tellende parkeergarage was voor een groot deel in handen van Martens en Van Oord. Een project van grote cijfers (150.000 kubieke meter grondwerk, 2.500 druk- en trekpalen, 16.000 kubieke meter onderwaterbeton) maar ook een klus waarbij grote nauwkeurigheid en een uitgekiende werkmethode vereist waren.

Geavanceerde apparatuur
Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen werken, maakten we gebruik van geavanceerde apparatuur. Voor de plaatsbepaling tijdens de ontgravingen - er moest tussen de al geslagen heipalen door gegraven worden – werd er gebruikgemaakt van zowel het Amerikaanse als Russische satellietsysteem. Ook werden onze kranen uitgerust met een PDS-2000 machinevolgsysteem, dat bewegingen realtime meet en vastlegt, om zo te voorkomen dat er ook maar iets beschadigt.

Fraai visitekaartje
Van het ontgraven van de droge bovenlaag tot het weghalen van klei, veen en slib tussen de 2.500 heipalen: steeds kwam Martens en Van Oord met een slimme oplossing op maat. De realisatie van de parkeergarage onder de Markthal is voor ons dan ook een fraai visitekaartje, waarmee we bewijzen ook ondergronds en onderwater van wanten te weten.

The making of Markthal Rotterdam

Deel dit project


Gerelateerde disciplines

Disciplines gebruikt bij de realisatie
van dit project

Gerelateerd materieel

Materiaal gebruikt bij de realisatie
van dit project