1 2

Inzet ponton Scheldeoord onderhoudsproject Gasplatform Zuidwal

In opdracht van Vermilion heeft Martens en Van Oord met ponton Scheldeoord geassisteerd bij een onderhoudswerk aan het gasplatform ‘Zuidwal’.

De Zuidwal is een gasplatform midden op de Waddenzee en dient als productieplatform voor vier actieve gasputten in het Zuidwal veld. Door de locatie midden in een natuurgebied en de ‘UNESCO’ status van het waddengebied is het een uniek gasplatform in Nederland.

De onderhoudswerkzaamheden bestonden uit het inbrengen van een 2,5 kilometer lange ‘velocity string’ in één van de gasputten. Een ‘velocity string’ is een kleine buis die ervoor zorgt dat de snelheid van het gasmengsel naar de oppervlakte toe verhoogd wordt. Dit om er voor te zorgen de snelheid hoog genoeg is om het water, dat met het gas mee geproduceerd wordt, mee naar het oppervlak te brengen.

De werkzaamheden van Martens en Van Oord bestonden uit het aan- en afvoeren van alle benodigde equipment voor de werkzaamheden. Daarnaast verzorgden we ook het hijswerk op locatie en assisteerden we bij de werkzaamheden. Voor het hijswerk is de HS 853 draadkraan van Martens en Van Oord ingezet.

 


Met de draadkraan is o.a. een tijdelijke toren op het platform gebouwd die diende voor het begeleiden en monteren van de ‘velocity string’. De ‘velocity string’ zelf stond op een grote haspel aan boord van de Scheldeoord. Samen met alle benodigde equipment en de draadkraan stond er ruim 290 ton aan materiaal aan boord van de Scheldeoord.

De Scheldeoord is voor de werkzaamheden op de Waddenzee zodanig aangepast dat de kans op vervuiling naar de omgeving toe geminimaliseerd is. Zo werd al het regenwater op het middendek van het ponton opgevangen en apart opgeslagen om eventuele olie en vervuiling op te vangen.

Door goed overleg met onze opdrachtgever en mede opdrachtnemers, zowel in de voorbereiding als in de uitvoeringfase, is het project succesvol en efficiënt afgerond.

Deel dit project


Gerelateerd materieel

Materiaal gebruikt bij de realisatie
van dit project