1 2 3

Brand- en reststoffenhandling Amercentrale Geertruidenberg nieuws

Laatste nieuws / 16 december 2013

De schoorsteen moet blijven roken!

Elke dag worden er 9.000 ton kolen gelost op de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg om beide centrales draaiend te houden. Deze enorme hoeveelheid (het staat gelijk aan het gewicht van 9.000 personenauto’s!) wordt normaal gesproken met twee grote kolenkranen binnen 10 uur gelost.


Brand- en reststoffenhandling Amercentrale Geertruidenberg

De samenwerking met het energiebedrijf Essent, onderdeel van het internationale energieconcern RWE, bij de Amercentrale in Geertruidenberg is een uitstekend voorbeeld van hoe Martens en Van Oord een klant alle logistieke zorg uit handen kan nemen. Martens en Van Oord verzorgt voor Essent de totale logistiek van bulkstoffen bij de energiecentrale. Zo kan Essent doen waar het goed in is: elektriciteit opwekken.

Transport en bediening
Martens en Van Oord neemt voor Essent alle transporten voor zijn rekening van reststoffen uit het verbrandingsproces bij de kolen- en biogestookte elektriciteitscentrale. Ook bedient Martens en Van Oord de diverse machines die de toe- en afvoer van en naar de centrale regelen. Dagelijks wordt bij de Amercentrale zo’n 3.500 ton steenkool verbrand. Na verbranding blijven flinke hoeveelheden gips, vliegas en bodemas over. Deze reststoffen gaan als grondstof naar de bouwsector.

Unieke bijstookinstallatie
De Amercentrale wordt voorbereid deels op biomassa te draaien. Niet alleen in de biomassa-centrale; er is ook een speciale biobijstookinstallatie, die door Martens en Van Oord is ontwikkeld. De unieke installatie mengt kolen en biomassa, die uiteindelijk samen worden gestookt. Een nieuwe stap op weg naar het milieuvriendelijker opwekken van elektriciteit.

Zeer flexibel
Dankzij het geavanceerde eigen materieel, de aanwezige kennis en de grote betrokkenheid van het personeel, is Martens en Van Oord bij de Amercentrale in staat om zeer flexibel op te treden. Dat moet ook wel, want de centrale moet altijd blijven draaien. De langdurige samenwerking met Essent bewijst dat Martens en Van Oord ook voor zo’n verantwoordelijke klus de ideale partner is.


Deel dit project


Gerelateerde disciplines

Disciplines gebruikt bij de realisatie
van dit project