13 mei 2016 Ruimte voor de Lek opgeleverd!
Op donderdag 12 mei heeft Martens en Van Oord samen met Heijmans en Rijkswaterstaat het project Ruimte voor de Lek opgeleverd. Het project resulteert in meer waterveiligheid voor de bewoners van het gebied rond Nieuwegein en Vianen, natuur, mooie uitzichtpunten, extra wandelroutes, een vissteiger en een ruiterroute. Het project werd officieel afgerond met de voordracht van het gedicht ‘Rivierverruiming’ door de Utrechtse dichter Ingmar Heytze.

 

 

 

 

 

 


De Mensen die het Maken

Martens en Van Oord heeft bij Ruimte voor de Lek een groot deel van het werk uitgevoerd. We hebben nevengeulen gegraven, sloten en kades aangelegd en het maaiveld verhoogd. Ook hebben we bodem- en oeverbescherming aangebracht. Al met al is er 1.000.000 kuub materiaal ontgraven. Hiervan is 300.000 kuub intern verwerkt en 700.000 kuub afgevoerd over water om de overlast voor de omgeving te beperken.

Heijmans heeft onder andere de bouw van de nieuwe brug ‘Pont Napoleon’ gerealiseerd. De brug, met een overspanning van circa 50 meter, verbindt de buitenstad van Vianen met de Pontwaardhoeve en het veer naar Nieuwegein.

Door de ruimte die de Lek nu krijgt, is het omliggende gebied beter beschermd tegen overstromingen. En het robuuste landschap dat door de ingrepen is ontstaan, biedt nu goede mogelijkheden voor recreatie.

Pont Napoleon
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof noemt de uiterwaarden met de nieuwe natuur en recreatieve voorzieningen de ‘nieuwe voortuin voor Nieuwegein en Vianen’. “Het is ons gelukt om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor inwoners, bedrijven en recreanten”, aldus de gedeputeerde. Als voorbeelden noemt ze het nieuwe Toeristische Overstappunt, de veerpont Vrevia en Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve. Daarbij roemt ze ook de samenwerking met bewoners en gebruikers in het gebied. Verbeek-Nijhof: “Mede dankzij hun kennis en inbreng is het hier zo mooi geworden.” Ook liefhebbers van cultuurhistorie komen ook aan hun trekken in het gebied. De brug die het centrum van Vianen met een nieuw eiland in de Pontwaard verbindt, kreeg de naam ‘Pont Napoleon’, omdat Napoleon in 1811 op deze plek de Lek overstak naar Vreeswijk. “Een historische plek dus, wat ook blijkt uit de vele verwijzingen naar steenovens en sluisjes die hier ooit te vinden waren”, aldus een enthousiaste gedeputeerde.

Ruimte voor de Rivier
Ruimte voor de Lek valt binnen het programma Ruimte voor de Rivier. In plaats van het verder verhogen en versterken van dijken, is gekeken naar de mogelijkheden om water meer ruimte te geven; een omslag in de manier waarop Nederland met water omgaat. Met de genomen maatregelen is de waterveiligheid in het rivierengebied verbeterd en de waterstand met 8 cm gedaald.


Deel dit artikel

Project

Gerelateerd: Ruimte voor de Lek

Door de klimaatsverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek. Rijkswaterstaat grijpt in om de Lek meer bergingsruimte te geven en het...
Tags