28 maart 2014 Rivierverruiming Avelingen opgeleverd door minister Schultz van Haegen
Donderdag 27 maart jl. heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de uiterwaardvergraving Avelingen opgeleverd. Dit ‘Ruimte voor de Rivier’ project is uitgevoerd door Combinatie De Klerk – Martens en Van Oord. De Combinatie heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een veilig en mooi rivierengebied.

Oplevering
Met deze oplevering is het doel bereikt: de waterveiligheid is op tijd gereed! De zogenaamde ‘flessenhals’ is verruimd, waardoor een waterstanddaling gerealiseerd is die Gorinchem beschermt tegen hoog water.

De opleveringsactie werd gedaan op de Merwede, ter hoogte van de nieuw gegraven nevengeul. Minister Schultz van Haegen kreeg een sleutel overhandigd door Teus van Oord. Met deze sleutel ‘ontsloot’ de minister de opleveringsactie en werd het startsein gegeven om extra water vanaf de aangelegde langsdam in de nieuw gegraven nevengeul te spuiten. Ook werd het felicitatiebord namens de Combinatie, de gemeente en omliggende bedrijven onthuld.


Aansluitend was de minister eregast bij de talkshow De Rivier Stroomt Door. Daar sprak ze met diverse betrokken partijen, waaronder Teus van Oord namens de Combinatie, enkele bedrijven op Avelingen en een bewoner die in 1995 met haar gezin moest evacueren. Minister Schultz van Haegen: “In ’95 ging het bijna mis in het rivierengebied, ook hier. De dijk brak bijna door. Gorinchem had dus drastische maatregelen nodig. Dit project zorgt simpel gezegd voor droge voeten. We combineren dat met economische kansen voor de regio. Ik zou willen dat alle projecten zo verlopen: binnen planning, binnen budget en met een ruimere waterstandsdaling dan de taakstelling!”.

Avelingen hand in hand met Noordwaard
Ruimte voor de Rivier is vooral succesvol voor de waterveiligheid in Nederland door de samenwerking en samenhang van de ruim 30 maatregelen. De uiterwaardvergraving bij Avelingen zorgt voor een waterstanddaling van 10,7 cm. Maar het project kan niet los worden gezien van de ontpoldering van de Noordwaard, waar Martens en Van Oord tevens werkzaamheden verricht. De maatregelen zorgen samen voor ruim 40 cm waterstanddaling op de Merwede.

Voor meer informatie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

2014-04-16 Gemeente Gorinchem 'Oplevering rivierverruiming Avelingen'

2014-03-27 RTV Rijnmond 'Meer ruimte voor de Merwede'

Deel dit artikel

Project

Gerelateerd: Uiterwaardvergraving Avelingen

Martens en Van Oord werkt mee aan verschillende projecten van het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ van Rijkswaterstaat. In dit programma wordt...
Tags