18 maart 2013 Ponton SCHELDEOORD gedoopt
Op zaterdag 16 maart jl. is het nieuwe multifunctionele ponton van Martens en Van Oord, genaamd SCHELDEOORD, gedoopt tijdens de open dag bij Scheepswerf Gebr. Kooiman te Zwijndrecht. Zo’n 250 aanwezigen zagen hoe doopvrouw Sjany van Oord de fles in één keer stuksloeg tegen de boeg van het ponton.

Tijdens de open dag werden door materieel engineers Niels Versteeg, Jos Schoenmakers en Robert de Haas rondleidingen gegeven op en in het ponton. Ook de bemanning van de Scheldeoord Chris Looper en Gilbert Nerings, vertelden geïnteresseerden alles over de uitbreiding van de vloot van Martens en Van Oord.

In het voorjaar van 2012 gaf Martens en Van Oord opdracht voor de bouw van de Scheldeoord. De investering in dit ponton is voortgekomen uit de wens om met grotere machines op grotere dieptes te kunnen werken, dan tot nu toe met het bestaande materieel mogelijk was. Martens en Van Oord heeft het ponton op hoofdlijnen ontworpen en het programma van eisen opgesteld. Gebr. Kooiman heeft dit ontwerp verder uitgewerkt en gebouwd.

Het casco van de Scheldeoord is op de werf in Tsjechië gebouwd. Na de tewaterlating van het casco op 6 december 2012 is het ponton naar Zwijndrecht gevaren om op de werf van Gebr. Kooiman verder afgebouwd te worden.

De vaste graafmachine op de Scheldeoord, de Mantsinen 160R Hybrilift®, trok tijdens de open dag veel aandacht. Het is de eerste 160R met schone stage IIIB motor die Mantsinen heeft gebouwd. Niet alleen de schonere motor zorgt voor minder CO2-uitstoot, ook het Hybrilift®-systeem draagt bij aan de duurzaamheid van deze machine. Tijdens de open dag heeft machinist Gilbert Nerings een aantal keer een demonstratie gegeven, waarbij bezoekers op een scherm konden zien wat een machinist met behulp van het baggersysteem PDS2000 op zijn scherm ziet tijdens baggerwerkzaamheden. Ook hadden bezoekers de unieke mogelijkheid om even in de cabine te zitten van deze grote machine. 

Ondanks het koude weer kijken we terug op een geslaagde dag! Hartelijk dank aan iedereen die we op de open dag mochten ontvangen. In het bijzonder dank aan MvO-ers Jos Schoenmakers, Robert de Haas en Niels Versteeg die tijdens het gehele voortraject enorm betrokken zijn geweest bij de bouw van de Scheldeoord en de Mantsinen 160R. Ook willen we Scheepswerf Gebr. Kooiman en Mantsinen bedanken voor de prettige samenwerking en het mooie eindresultaat.

De komende dagen worden gebruikt om de puntjes op de i te zetten en de Scheldeoord uitvoerig te testen. Over ongeveer twee weken zal de Scheldeoord in gebruik worden genomen. Houd onze website in de gaten voor meer informatie en foto’s van de ingebruikname van de Scheldeoord.

Foto kader: M. Kodde
Foto's gallerij: Huub Hendriks

Deel dit artikel

Tags