14 november 2013 Neanderthalerkampement gevonden bij werkzaamheden ondergrondse parkeergarage
Martens en Van Oord is in opdracht van Heijmans in het centrum van ’s-Hertogenbosch bezig met het ontgraven van de bouwkuip voor de nieuwe parkeergarage Vonk en Vlam. Bij de werkzaamheden voor de ondergrondse parkeergarage is een belangrijke archeologische vondst gedaan tijdens het opzuigen van de grond uit de bouwput. Er zijn stenen werktuigen en dierlijke botresten gevonden. De vondsten stammen uit de oude steentijd, 40.000 tot 70.000 jaar geleden. In die tijd leefden Neanderthalers in deze regio. De vondst is uniek omdat het gaat om het best bewaarde Neanderthalerkampement van Nederland.

Wijze van verdere ontgraving
Overleg met de Universiteit van Leiden en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed leidde tot de conclusie dat de bouw van de parkeergarage niet hoeft worden stilgelegd. Het uitgraven van de bouwput gaat verder volgens de oorspronkelijke, zorgvuldige werkwijze. Bij de zeef waar de opgezogen grond doorheen gaat, staan medewerkers van de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente. Zij kunnen zo vondstmateriaal verzamelen. Deze werkwijze vertraagt de bouw van parkeergarage Vonk en Vlam niet verder.

Meer informatie en beelden zijn te vinden op: www.s-hertogenbosch.nl/neanderthalerkamp en SBS6 Hart voor Nederland (na ca. 14 minuten is deze unieke vondst te zien in deze uitzending)

Deel dit artikel

Project

Gerelateerd: Parkeergarage Vonk en Vlam 's-Hertogenbosch

Martens en Van Oord verzorgt voor Heijmans het grondwerk van de bouwkuip voor een nieuwe parkeergarage ‘Vonk en Vlam’ in ‘s-Hertogenbosch. In...
Tags