16 december 2013 De schoorsteen moet blijven roken!
Elke dag worden er 9.000 ton kolen gelost op de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg om beide centrales draaiend te houden. Deze enorme hoeveelheid (het staat gelijk aan het gewicht van 9.000 personenauto’s!) wordt normaal gesproken met twee grote kolenkranen binnen 10 uur gelost.

Op de Amercentrale is dit een routineklus; ze doen dit dag in, dag uit en ze doen dit al meer dan vijftig jaar succesvol. Maar wat doe je als je een kolenkraan mist door een onderhoudsbeurt van 12 weken, en je tegelijkertijd niet 9.000 ton moet lossen, maar het dubbele omdat je een strategische wintervoorraad moet aanleggen?

Juist, dan word je inventief en verzin je een noodoplossing. En ook al heb je geen ruimte aan de wal om een vaste kraan te plaatsen, dan los je de kolen toch gewoon vanaf het water? Het resultaat:
overslagponton Terra van Martens en Van Oord wordt ingezet.“Het is cruciaal dat we deze weken een strategische wintervoorraad aanleggen”, aldus logistiek manager Wouter Timmermans van de Amercentrale. “Het komt elke winter voor dat we vertraging hebben in de levering van kolen, als we de Amer willen laten draaien moeten we dus kolen op het veld hebben”. ’s Nachts mag er niet gelost worden in verband met de vergunning. Kortom: de oplossing met overslagponton Terra die door Martens en Van Oord is bedacht is dan ook dé manier om 18.000 ton kolen binnen 16 uur gelost te hebben!


Deel dit artikel

Project

Gerelateerd: Brand- en reststoffenhandling Amercentrale Geertruidenberg

De samenwerking met het energiebedrijf Essent, onderdeel van het internationale energieconcern RWE, bij de Amercentrale in Geertruidenberg is een...
Tags