11 februari 2016 Baggerwerk Moerdijk sluiten we af met Roode Vaart
Ook de laatste insteekhaven van Port of Moerdijk, de Roode Vaart, mogen we baggeren en verdiepen! Havenschap Moerdijk had ons vorig jaar al ingeschakeld om alle andere insteekhavens aan te pakken, wat we eind december goed hebben afgerond. Met de Roode Vaart starten we half maart.

In navolging van de westelijke, centrale (met oostelijke aantakking) en noordelijke insteekhaven gaan we nu ook de meest oostelijke insteekhaven op -9,0 m NAP brengen. Deze diepte is noodzakelijk om aanliggende bedrijven te garanderen dat hun schepen daar kunnen laden en lossen. Vooral omdat schepen tegenwoordig steeds groter en dieper zijn. Voor de vorige klus hebben we 350.000 vierkante meter havenbodem afgewerkt en 200.000 kuub baggerspecie gebaggerd en afgevoerd. Met de Roode Vaart is zo’n 100.000 kuub gemoeid. Niet heel de haven wordt -9,0 m NAP: het plateau achterin en binnenzijde van de steiger van OBM worden respectievelijk -5,5 en -6,0.

Twee maanden eerder klaar
Havenschap Moerdijk is voor Martens en Van Oord opdrachtgever van het eerste uur. En ook 30 jaar later tellen we nog steeds mee op het terrein van deze vierde zeehaven van Nederland. Dit dankzij oerdegelijk baggerwerk in combinatie met innovatieve oplossingen. Zo hebben we voor deze opdracht een speciale vlakgrijper gebruikt, die zijn nut al bewezen had bij het verdiepen van het vierde havendok in Antwerpen. Het havengebied Moerdijk bestaat namelijk uit kleinere laagdiktes verspreid over een groot oppervlakte, wat het baggeren vrij tijdrovend maakt. Met onze ingenieuze vlakgrijper kunnen we toch snel werken en de bodem mooi egaal afwerken. Uiteraard pakken we de Roode Vaart op dezelfde manier aan. Deze klus moet officieel eind juli klaar zijn, maar vanwege onze ervaring en goed materieel kunnen we het werk eind mei al opleveren.


Deel dit artikel

Project

Gerelateerd: Baggerwerk Roode Vaart Moerdijk

In opdracht van Havenschap Moerdijk gaat Martens en Van Oord ook de laatste insteekhaven van Port of Moerdijk, de Roode Vaart, baggeren en verdiepen!...
Tags